Cine a fost primul, mouse-ul sau Mac-ul?

Chiar dacă are un brand devenit nume generic, Xerox nu a inventat doar copiatorul. O altă invenție patentată de Xerox spre sfârșitul secolului XX, pe care ați folosit-o și dumneavoastră pentru a ajunge la acest articol, este mausul (din englez. mouse – șoarece), ca element al interfeței grafice cu utilizatorul (GUI).

La începutul anilor 1970, inginerul Bill English de la centrul Xerox de cercetatare PARC (Palo Alto Research Center), a înlocuit roțile externe ale primei variante de maus (propusă de Douglas Engelbart la Stanford Research Institute), cu o singură bilă care se putea mișca în orice direcție. Engelbart propunea ca utilizatorul să țină mausul cu o mână, în timp ce cu cealaltă să tasteze pe o tastatură cu cinci taste. Grupul de la Xerox PARC s-a hotărât asupra tehnicii actuale de a folosi ambele mâini pentru a tasta la o tastatură QWERTY, iar mausul să folosit numai când e nevoie.

Abia în 1979, la deschiderea porților PARC noilor companii din Silicon Valley, după ce Steve Jobs își exprimă interesul să afle mai multe despre tehnologiile inventate de Xerox, cedând în schimb acțiuni Apple, mausul iese în lume. În urma acestei vizite, Apple decide să achiziționeze patentul interfeței grafice GUI folosite pe Xerox Alto. La începutul anilor 80, Xerox PARC distribuia mausuri numai împreună cu stația de lucru Xerox Star, o altă invenție a sa. Work-station-urile Xerox, din generația precedentă, Alto, fuseseră gândite pentru uz intern, armată și Guvern, ori donate universităților. Concepția acelor ani era că stațiile de calcul (încă foarte costisitoare) vor fi folosite în universități, instituții, ori în marile companii.

Prima variantă de computer personal care a probat, după un prim eșec al Apple pe piața din SUA (datorită prețurilor sistemelor Apple Lisa), faptul că utilizatorii obișnuiți vor să interactioneze cu computerele, a fost MacIntosh. Iar dispozitivul care permitea utilizatorului să controleze Mac-ul prin meniuri și icon-uri, favorizând această schimbare de perspectivă, era chiar… micul maus.

Marius Iacob